Skip to content

Gerealiseerde Projecten | 2022

Verbouwing tot Koren- en Oliemolen de Phenix

In 2018 en 2019 werd molen de Phenix in Nes flink onder handen genomen door ‘De Molenmakers’ van bouwbedrijf Hiemstra uit Tzummarrum. De molen werd grondig gerestaureerd en vervolgens heeft rietdekker Kleinjan uit Den Ham de romp en kap van een nieuw rietdek voorzien. De tweede fase van de revitalisatie van de molen was de bouw van een ondergronds bezoekerscentrum aan de oostkant van de molen onder de Mullesduun. Door bouwbedrijf Kolthof is hier een ondergronds museum gerealiseerd en door de Molenmakers is in dit ondergrondse deel een olieslaanderij geïnstalleerd. In Koren- en Oliemolen de Phenix wordt sinds begin 2022 olie geslagen.

Verbouwing museum tot Amelander Wolverwerking

Na een intensieve verbouwing heeft het museum een complete metamorfose ondergaan. Ook is het Landbouw- en Juttersmuseum een ambacht rijker!
In het museum zijn een tiental wolmachines te bezichtigen waarbij de wol van Amelander schapen kan worden omgezet in duurzame eindproducten. In de vernieuwde winkel zijn biologische wolproducten te koop.

De Jutterscollectie is nu te zien in de Juttersschuur en het buitenterrein.

Funerair project Ameland

In november 2019  heeft dit project een aanvang genomen middels een lezing over de kerkhoven. Door de Corona is alles opgeschoven, maar de volgende activiteiten hebben sindsdien plaatsgevonden:

  • het formeren van een werkgroep met daaraan gekoppeld de vergaderingen.
  • het maken van een boek “Begraven op Ameland” met een oplage van 750 stuks.
  • Het organiseren van een Funeraire dag.
  • Flyers zijn over het gehele eiland verspreid.
  • Op de dag zelf waren deskundigen aanwezig van stichting Dodenakkers en een steenhouwer uit Groningen.
  • Het plaatsen van info borden op de kerkhoven (is in behandeling)

We kunnen terug zien op een geslaagd project.

Namens de werkgroep, Meinte Bonthuis.

Back To Top