skip to Main Content
Menu

In het jutters gedeelte ontmoet je de jutter, de stroper en de vissersvrouw.Zij vertellen hier hun eigen verhaal. Terwijl de visvrouw bakt, de jutter in zijn hut zit en de stroper in het hooi ligt op zoek naar zijn buit kun jij luisteren naar hun prachtige verhaal.

Al dwalend door de bijzondere wereld van weleer, maakt de bezoeker op interactieve wijze kennis met de Amelander gebruiken en tradities.
Extra informatie kan worden verkregen door het scannen van QR-codes. Wie met een groep het Landbouw- Jutters museum bezoekt kan op verzoek een rondleiding krijgen. De gids vertelt hierbij over het museum, bijzondere vondsten en andere Amelander gebeurtenissen.

Ook is het mogelijk een bezoek (met rondleiding) te combineren met een echte jutters activiteit. Vraag naar de mogelijkheden bij het museum (0519-542737)

Foto- en video installatie van Luc ten Klooster
1 november 2019 – 1 april 2020

 In museum Swartwoude is tot 1 april 2020, een foto- en video installatie van Luc ten Klooster te zien. De opstelling bestaat uit filmbeelden, gedichten en foto’s, geïnspireerd door de Amelander legende Rixt van het Oerd. De buiten fotodoeken gaan op inschrijving verkocht worden. Tot 1 april is het mogelijk om een uniek doek in bezit te krijgen.
De legende van Rixt kan gezien worden als een verhaal over een zonderlinge vrouw, een strandjutter en heks, die ooit de duinen van Ameland onveilig maakte en daarvoor gestraft werd met waanzin en het verlies van haar zoon Sjoerd. Maar kan Rixt niet ook gezien worden als een vrouw van vlees en bloed zoals wij ze ook nu kennen? Een vrouw met een ‘bewogen leven’? In de interpretatie van kunstenaar Luc ten Klooster is Rixt een buitenbeentje in het dorp waar zij opgroeit omdat zij afwijkende gewoontes heeft. Gewoontes die door de anderen niet begrepen worden en daarom leiden tot afwijzing en zelfs verstoting. Vrouwen of mannen die in vroeger tijden al snel werden bestempeld tot heks, tovenaar of duivel, eenvoudigweg omdat men hen niet begreep.
Niet de oude heks staat voor Luc ten Klooster centraal, maar de tragische moeder die ooit jong was en haar dromen had, en die wij ook nu overal op straat zouden kunnen tegenkomen. In onze straten of in de straten van een ver, misschien door oorlog of armoede geteisterd land. Rixt die met haar zware strandjuttersbuit over strand en Wad zeult. Een buit die ook symbool kan staan voor de last van het leven die wij met ons meeslepen. Voor ten Klooster staat Rixt ook symbool voor de eeuwigdurende strijd van de mens tegen zichzelf en tegen de elementen. En voor de symbiose tussen mens en natuur. Een symbiose die er ooit was maar die in onze huidige tijd verder weg lijkt dan ooit.

Zondagmiddag 29 maart is er een live performance van de jonge Rixt bij het museum in Buren door Ilse Peters en worden verhalen vertelt rond Rixt van het Oerd door Ameland vertel. 

DE PERFORMANCE IS GEANNULEERD I.V.M. MET DE CORONA MAATREGELEN. HET MUSEUM IS T/M 6 APRIL GESLOTEN

 

EXPOSITIE


Ganzen, arctische trekvogels bij Amelander boeren te gast

In Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude is vanaf 10 april een expositie over ganzen te zien. Ameland is belangrijk voor ganzen. De polder biedt plaats aan doortrekkende en overwinterende vogels. De rotgans en de brandgans zijn hierbij twee belangrijke soorten. Ze komen in grote aantallen voor. Ze gebruiken het eiland om de winter door te komen, te eten en vetreserves op te bouwen voor de trektocht naar hun broedgebied in Siberië. De Amelander boeren zien ze liever gaan dan komen, maar ze worden gedoogd. De expositie is opgebouwd rond een collectie kunstganzen van natuurfotograaf Hans dekkers.

Kom langs in museum Swartwoude en ontdek er alles over.
Te zien tot november 2020!

 

Museum Swartwoude is gratis te bezoeken met de Museumkaart

In het boerderijgedeelte van het museum ervaart de bezoeker het leven van de Amelander boer rond de eeuwwisseling. Kleinvee staat op stal en loopt rond de boerderij, ook voor de jeugdige bezoeker, uitermate aantrekkelijk.

Ontmoet Ritske Mooi en huiver bij haar verhaal of onderga een heuse storm ervaring. Bijzonder is ook verhaal van de kleine drenkelingen die aanspoelden en besloten te blijven.

Informatie binnen in de expositie is ook te verkrijgen door het scannen van QR-codes.

MAANDAG 6 JANUARI T/M DINSDAG 31 MAART 2020              WOENSDAG EN DONDERDAG 13.00-17.00 UUR

                       

VOORJAARSVAKANTIE
MAANDAG 17 FEBRUARI T/M ZATERDAG  29 FEBRUARI 2020
MAANDAG T/M ZATERDAG 13.00-17.00 UUR
WOENSDAG 1 APRIL T/M ZATERDAG 31 OKTOBER 2020       MAANDAG T/M VRIJDAG  11.00-17.00 UUR

 

IN JULI EN AUGUSTUS OOK OP ZATERDAG EN  ZONDAG VAN 13.30-17.00 UUR                                                                  

KUNSTMAAND NOVEMBER
ZONDAG 1 NOVEMBER T/M MAANDAG  30 NOVEMBER 2020      DINSDAG T/M ZATERDAG 10.30 – 17.00
ZONDAG 12.00 – 17.00 UUR  
                                                                          

DINSDAG 1 DECEMBER  T/M ZONDAG 20 DECEMBER 2020
VRIJDAG EN ZATERDAG 13.00-17.00 UUR

 KERSTVAKANTIE 2020/2021  
MAANDAG 21 DECEMBER 2020 T/M ZONDAG 3 JANUARI 2021
MAANDAG T/M VRIJDAG   13.00-17.00 UUR
ZATERDAG                                 13.30-17.00 UUR

 

 GESLOTEN OP KONINGSDAG, 3, 4 EN 5 DECEMBER,
1E KERSTDAG EN NIEUWJAARSDAG
OP OVERIGE FEESTDAGEN IS HET MUSEUM ALLEEN  S- MIDDAGS GEOPEND VAN 13.30 TOT 17.00 UUR

 

Individueel:

Toegangskaart volwassene € 5,00
Toegangskaart kind (5 t/m 12 jaar) € 3,75

Groepsbezoek (min. 15 pers.):

Volwassene ( vanaf 13 jaar) € 4,25
Kind (5 t/m 12 jaar) € 3,25

Bezoekadres

Landbouw juttersmuseum ‘Swartwoude’
Hoofdweg 1,
9164 KL Buren

Back To Top
×Close search
Zoeken