Ga naar hoofdinhoud

Winterprogramma Stichting Ouwe Pôlle Ameland

Datum:

Tijd:

Winterprogramma Stichting Ouwe Pôlle Ameland

Winterprogramma 2022-2023 van stichting ‘De Ouwe Pôlle Ameland’

Iedere winter organiseert stichting ‘De Ouwe Pôlle’ een serie interessante lezingen over de Amelander cultuurhistorie. In de winter van 2022/2023 vinden de volgende lezingen plaats:

Op zoek naar Amelander archiefschatten aan de wal: verhalen van onafhankelijkheid en verbondenheid
Afgelopen jaren hebben Vincent Robijn en Marieke Robijn-Voorn in binnen- en buitenland gespeurd naar archiefstukken over Ameland. Op deze avond nemen ze je mee in de wereld van archieven en bronnenonderzoek. Ook vertellen ze over hun vondsten: verhalen over Ameland als onafhankelijk eiland, verbonden met de Nederlandse en Europese geschiedenis.

Datum: vrijdag 18 november 2022
Locatie: de Toel in Nes
Aanvang: 20.00 uur.

De zeevaartschool op Ameland (1840-1860)
In Fryslân jaargang 27 nummer 6 verscheen een artikel over “Maritiem onderwijs en Friese identiteit”. Daarin beweerde de schrijver, Jurjen Leinenga uit Emmen, dat Ameland geen zeevaartschool heeft gehad. Pieter Jan Borsch zocht via de redactie contact met hem, en samen kwamen ze overeen om deze winter op Ameland een avond te organiseren over de vraag of Ameland een zeevaartschool heeft gehad. Leinenga, schrijver van het jubileumboek Leren navigeren, over tweehonderd jaar maritiem onderwijs in Harlingen, zal daarbij van repliek worden gediend door Jacob Roep. Het laatste woord over deze vraag is aan de zaal. De sprekers zullen ook ingaan op andere plaatsen waar Amelanders zeevaartonderwijs kregen, met voor zover bekend hun namen, en naar wat ze zoal moesten leren.

Datum: vrijdag 20 januari 2023
Locatie: de Toel in Nes
Aanvang: 20.00 uur.

Printkes kieke met Pieter Jan en Tineke Borsch
Traditioneel geven Pieter Jan en Tineke Borsch weer een printkes kieke-avond in De Zwaan. Tijdens deze avond nemen ze je mee terug naar de jaren 1920 en 1970 in Hollum. Je ziet beelden van de middenstand uit die tijd. Veel winkels zaten toen in het zuiden van Hollum en zijn verdwenen. Een aantal winkels bestaat nu nog steeds en zijn erg veranderd of zitten op een andere plek. Dit jaar zal de laatste keer zijn dat deze avond door Pieter Jan en Tineke Borsch wordt verzorgd.

Datum: vrijdag 17 februari 2023
Locatie: De Zwaan in Hollum
Aanvang: 20.00 uur.

De herkomst van bouwhout en de toepassing daarvan in Noord-Nederland door de eeuwen
Paul Borghaerts vertelt op een bondige manier wat dendrochronologie (jaarringen onderzoek) is. Daarna komt aan bod hoe je op basis van deze techniek kunt zien waar bouwhout vandaan komt. Met die kennis wordt de houtstroom naar Noord-Nederland ontrafeld in herkomst en periode van 1500 tot 1950.

Aan de hand van de verschillende herkomstgebieden/perioden wordt de veranderende bouwwijze van kapconstructies in stadspanden en kerken besproken. Daarbij wordt stilgestaan bij de bewerking van het hout en de relatie die dat heeft met het herkomstgebied. Bron voor de grote stalencollectie, waar dit onderzoek op is gebaseerd, zijn boerderijen, stadspanden en kerken in Friesland maar ook strandvondsten op de eilanden.

Datum: vrijdag 24 maart 2023
Locatie: de Toel in Nes
Aanvang: 20.00 uur.

De lezingen van dit winterprogramma zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Steun stichting De Ouwe Pôlle met het behoud van het Amelander verleden. Word vriend vanaf 15 euro en ontvang drie keer per jaar magazine ‘De Pôllepraat’ vol verhalen over Ameland en de eilanders. Meld je aan via onze website www.amelanderhistorie.nl

Reserveren
Op dit moment zijn er geen activiteiten

Details

    Deel deze activiteit
    Toevoegen aan je kalender

    Recent Projects

    Back To Top