skip to Main Content

Audio – visueel verhaal van een schipbreuk in museum Sorgdrager 

 Wie nog niet is mee geweest, moet het beslist een keer proberen. Als speksnijder of harpoenier aanmonsteren op de Juffrouw Klara, van commandeur Kat. In zijn dagboek, dat tweehonderd jaar geleden verscheen, beschrijft hij een reis naar het poolgebied om er walvissen en robben te vangen. De reis eindigde met een schipbreuk bij Groenland, waarbij een deel van de bemanning het leven verloor. Commandeur Kat, en een groepje mannen dat bij hem bleef, werden liefdevol

opgevangen door ‘Groenlandse wilden’. In deze expositie neemt Hidde Dirks Kat je mee op zijn reis. In twintig minuten beleef je de hoogte-en dieptepunten van zijn reis. En onderweg leer je ook nog hoe het er in de walvisvaart in de achttiende eeuw aan toe ging.

In een andere ruimte wordt iets verteld over de walvisvaart uit een eerdere periode (Spitsbergen) en die van na de Tweede Wereldoorlog. In die laatste periode ging Nederland ter walvisvaart om te voorzien in het tekort aan oliën en vetten voor de margarine industrie. Voor de duizenden Nederlanders die op de vloot rond het moederschip Willem Barendsz hebben gevaren was het een manier om een boterham te verdienen. Rond de twintig Amelanders hebben in de naoorlogse jaren aan deze reizen deelgenomen.

 

Back To Top