skip to Main Content

In twee decennia sprong en liep Amelander Hannes de Boer (1899 – 1982) tientallen medailles, bekers, schalen en bokalen bij elkaar. Een groot deel daarvan is terug op Ameland en te zien in de hal van museum Sorgdrager.

Op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs vertegenwoordigde De Boer Nederland bij het verspringen. Hier maakte hij drie foutsprongen en plaatste zich niet in de finale. Vier jaar later op de Olympische Spelen van Amsterdam verging het hem een stuk beter. In de finale behaalde hij een zesde plaats met een beste poging van 6,32 meter.

Dat Hannes de Boer ook goed kon sprinten, bewees hij als lid van een 4 x 100 m estafetteploeg. Samen met Frits LampHarry Broos en Rinus van den Berge snelde hij in 1926 naar een tijd van 41,7 s, een verbetering van het toenmalige record met 0,3 seconde. Dit record bleef overeind tot 1934, toen een ander nationaal team, met daarin onder andere Chris Berger en Tinus Osendarp, tijdens de Europese kampioenschappen in Turijn een tijd liep van 41,6. (bron Wikipedia)

Back To Top