skip to Main Content

Levend Zeepaardje op strand van Ameland

Op zondag 10 januari werd bij paal 18 op het strand van Ameland een levend zeepaardje gevonden. Het betreft een kortsnuitzeepaardje en is opgevangen in het aquarium van het Natuurcentrum. Het aquarium van Natuurcentrum Ameland is niet onbekend met kortsnuitzeepaardjes. Op 4 juni 2007 werd voor het eerst een exemplaar opgevangen. Deze was afkomstig van een garnalenkotter op de Waddenzee. Daarna heeft het aquarium vaker zeepaardjes gekregen van viskotters. Er zijn zelfs al eens jongen geboren in het Natuurcentrum. Het bijzondere is dat de mannetjes de jongen ‘uitbroeden’ in een buidel op hun buik. De eitjes hebben ze uiteraard van hun vrouwtje daar gekregen. En dan lijkt het uiteindelijk alsof de mannetjes levende jongen uit hun buik ter wereld brengen.

Kortsnuitzeepaardjes leven in de Noordzee aan de noordrand van hun verspreidingsgebied. Maar door klimaatverandering en het warmer worden van het zeewater schuift deze grens omhoog waardoor ze steeds vaker in Nederland worden aangetroffen. Het Natuurcentrum heeft zelfs al eens eentje tijdens een wadexcursie in een garnalennetje gevangen op korte afstand van de dijk.

 

Luister via de link naar het interview met William Beijaard, directeur van het Natuurcentrum.

The Ocean Warriors

Voor natuurbeschermers is dit bijzondere diertje een icoon voor natuurherstel. Uit de schaarse onderzoeksgegevens blijkt dat zeepaardjes steeds vaker worden aangetroffen. Maar nog niet vaak genoeg! Eén van de bedreigingen voor de dieren is het wereldwijde probleem Plastic Soep.

 

Keramiste Cocky Hoffer-Hietbrink wil hier aandacht voor vragen en maakte een serie zeepaardjes van keramiek. Deze getransformeerde zeepaardjes trekken ten strijde tegen de vervuilde oceanen.

Het resultaat is in het Natuurcentrum te zien.

 

Bekijk via de link de making off van ‘’The Ocean Warriors’’, door Cocky Hoffer-Hietbrink.

 

Back To Top